Onderwijsraad wil het schooladvies en de eindtoets in groep acht verleggen.

0
Nieuws

De onderwijsraad adviseert het kabinet om het selectiemoment voor het niveau van leerlingen te verplaatsen naar de middelbare school. Een driejarige brugperiode zou een beter effect hebben op het adequaat indelen van kinderen op basis van hun leercapaciteiten.

“Kinderen zitten snel vast in hokjes”

(Edith Hooge, voorzitter van de onderwijsraad)

De onderwijsinspectie constateert dat kansenongelijkheid in het onderwijs is toegenomen en dat kinderen van hoogopgeleide ouders hogere schooladviezen krijgen. Veel kinderen krijgen hierdoor niet het middelbare onderwijs dat past bij hun daadwerkelijke niveau. Een driejarige brugperiode zou hier verandering in moeten kunnen brengen. Deze ontwikkeling in het onderwijs komt mede naar voren, omdat de coronacrisis de kansenongelijkheid heeft laten toenemen.

In vergelijking met andere landen selecteert Nederland het niveau op jonge leeftijd. Ook is het in Nederland moeilijk om te wisselen van niveau wanneer tijdens het schooljaar het niveau op een andere manier naar voren komt. Het vroege selectiemoment kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van een kind. Internationaal onderzoek laat zien dat bij latere selectie kansengelijkheid in het onderwijs toeneemt.

Verschillende onderwijsorganisaties pleitten al langer om leerlingen niet te isoleren binnen een bepaald onderwijsniveau. Demissionair minister van onderwijs laat weten dat het de taak van het nieuwe kabinet is om de plannen hiervoor uit te voeren. Naast basis- en middelbare scholen wordt ook input van leerlingen, ouders en andere belangstellenden gevraagd.

Bij Interteach wordt het niveau nooit vastgezet. Het niveau van iedere leerling dynamisch ingesteld in lijn met de ontwikkeling van het eigen leertempo en niveau. Dit houdt ook in dat verschillende vakken op verschillende niveaus kunnen worden gevolgd. Zo kunnen kinderen zich op een organische manier ontwikkelen en hun capaciteiten op een prettige manier maximaal benutten. Neem gerust contact met ons op voor informatie op maat!

Bron: Volkskrant, NRC

X